de informatie site over Cryptocurrency, NFTs en P2E games. 

Blockchain en Decentralisatie

Als je stemt, heb je je dan ooit afgevraagd of je stembiljet daadwerkelijk wordt geteld?

Als je online iemand tegenkomt, weet je dat ze in werkelijkheid zijn wie ze zeggen dat ze zijn?

Wanneer u koffie koopt met het label ‘fair trade’, wat maakt u zo zeker van zijn oorsprong?

Om echt zeker te zijn over een van die vragen, heb je een systeem nodig waar records kunnen worden opgeslagen, feiten door iedereen kunnen worden geverifieerd en de veiligheid is gegarandeerd.

Op die manier kan niemand het systeem bedriegen door records te bewerken omdat iedereen die het systeem gebruikt zou toekijken. Systemen als deze komen er aan en de software die ze aandrijft, wordt een blockchain genoemd.

Blockchains slaan informatie op over een netwerk van computers waardoor de de informatie niet alleen gedecentraliseerd maar ook verspreid is.

Dit betekent dat geen enkel centraal bedrijf of persoon eigenaar is van het systeem, maar dat iedereen het kan gebruiken en erin kan meedoen. Dit is belangrijk omdat het betekent dat het voor een persoon moeilijk is om het netwerk neer te halen of te beschadigen.

De mensen die het systeem gebruiken, gebruiken hun computer om bundels van records (blokken) bij elkaar te houden in een chronologische keten. De blockchain gebruikt een vorm van wiskunde genaamd cryptografie om ervoor te zorgen dat records niet door iemand anders kunnen worden nagemaakt of veranderd.

Je hebt waarschijnlijk wel al gehoord van de eerste killer app gebaseerd op blockchain technologie: een vorm van digitaal geld genaamd bitcoin die je naar iedereen kunt sturen, zelfs een compleet onbekende. Bitcoin is anders dan creditcards, paypal of andere manieren om geld te sturen omdat er geen bank of financiële tussenpersoon bij betrokken is. In plaats daarvan helpen mensen van over de hele wereld het digitale geld te verplaatsen door andere bitcoin-transacties met hun pc te valideren en een klein bedrag te verdienen in het proces.

Bitcoin gebruikt de blockchain door records van eigendom van dit digitale contante geld bij te houden, zodat slechts één persoon tegelijkertijd eigenaar kan zijn en het geld niet twee keer kan worden uitgegeven, zoals dit met vals geld in de fysieke wereld wel kan: iemand kan gewoon vals geld bij printen. Dit kan niet met bitcoin want alles wordt bijgehouden in de blockchain.

De bitcoin is nog maar het begin voor blockchains, in de toekomst kunnen blockchains die online data beheren en verifiëren ons in staat stellen om bedrijven te lanceren die volledig worden beheerd door algoritmen die bijvoorbeeld kunnen zelfrijdende auto’s veiliger maken, onze online identiteiten beter beschermen en zelfs de miljarden apparaten opvolgen in het internet of things.

Deze innovaties zullen ons leven voor altijd veranderen en het is nog maar net begonnen!

Share this article:

what you need to know

in your inbox every morning